Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Συνταγή για παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο - το γλυκό της αποκριάς από την κ. Φλώρα

Υλικά για την κρέμα:


4 αυγά

200 γρ. ζάχαρη

1 λίτρο γάλα

1 πρέζα αλάτι

150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

1 κ.γ. βανίλια υγρή ή 2 βανίλιες

100 γρ. βούτυρο

450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκό

200 γρ. βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα


Σιρόπι:

800 γρ. ζάχαρη

450 γρ. νερό

1 κανέλα

μισό λεμόνι

1 κ.σ. μέλι


Εκτέλεση

Φτιάχνουμε το σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη, το αλάτι, την βανίλια. Όταν αρχίζει να βράζει ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει, το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο και σιγά-σιγά τα αυγά χτυπημένα.

Στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας ένα-ένα στο ταψί μας, ρίχνουμε την κρέμα και μετά τα υπόλοιπα φύλλα πάλι ένα-ένα και βουτυρώνοντας κλείνουμε προς τα μέσα όλα τα φύλλα και αλείφουμε καλά με βούτυρο.

Το χαράζουμε και ρίχνουμε όσο βούτυρο μας έμεινε από πάνω. Ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 ºC στον αέρα.

Ρίχνουμε στο ζεστό γλυκό το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει όλο.


Καλή Επιτυχία!!!

Φλώρα Μέρελη (γονέας Φαίης Μ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου